Οι σημαντικότερες εξελίξεις
Επιστήμης και Τεχνολογίας
του 2013

To Voyager I βγαίνει από το ηλιακό μας σύστημα

To Βόγιατζερ 1 είναι ένα μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το Βόγιατζερ 1 πήρε τις πρώτες φωτογραφίες προσεγγίζοντας τον Δία τον Ιανουάριο του 1979 και τον Κρόνο στις 12 Νοεμβρίου 1980. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 η NASA ανακοίνωσε ότι το Voyager 1 είναι επισήμως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. Σήμερα (Δεκέμβριος 2013) το Βόγιατζερ 1 απέχει από τη γη περίπου 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 127 AU όντας το πιο απομακρυσμένο από τη γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής. Η ταχύτητά του είναι περίπου 3,6 AU (ισοδυναμεί με 600 εκατομ. km) τον χρόνο εν συγκρίσει με τον Ήλιο. Δηλαδή σε σχέση με τον Ήλιο η ταχύτητά του είναι περίπου 17 km το δευτερόλεπτο.

Πηγές: wikipedia.org, voyager.jpl.nasa.gov
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τον καρκίνο, καθώς οι πολυπόθητες προσπάθειες των επιστημόνων για να απελευθερώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των όγκων αποδίδουν καρπούς, ακόμα και αν για το μέλλον παραμένει ένα ερωτηματικό. Το πεδίο αυτό της επιστήμης βουίζει με ιστορίες παράτασης της ζωής: τη γυναίκα με έναν όγκο μεγέθους γκρέιπφρουτ στον πνεύμονα της από μελάνωμα, να είναι ζωντανή και υγιής, 13 χρόνια αργότερα. Το 6άχρονο παιδί που βρέθηκε κοντά στο θάνατο από λευχαιμία, τώρα είναι στην τρίτη τάξη και σε ύφεση. Ο άνθρωπος με μεταστατικό καρκίνο του νεφρού του οποίου η νόσος συνέχισε να σβήνει, ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Πηγές: sciencemag.org, caperay.com
Επιστήμη & Τεχνολογία

Μετεωρίτης εκρήγνυται πάνω από τη Ρωσία

Ο κομήτης αυτός ανακαλύφτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 και έκτοτε υπολογίστηκε ότι ο πυρήνας του δεν υπερβαίνει σε διάμετρο τα 400 έως 1.200 μέτρα. Στις 28 Νοεμβρίου 2013 πέρασε σε απόσταση 1.165.000 χλμ. από την επιφάνεια του Ήλιου, ενώ είχε ήδη προσπεράσει τον πλανήτη Άρη την 1η του περασμένου Οκτωβρίου σε απόσταση 10.843.000 χλμ. ενώ βρισκόταν ήδη στο εσωτερικό της τροχιάς της Αφροδίτης. Επειδή ο ISON προσπέρασε τον Ήλιο σε τόσο κοντινή απόσταση η θερμοκρασία του έφτασε τους 2.700 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που μπορεί να λιώσει ακόμη και τον σίδηρο.

Πηγές: scienceandtechnology.gr, wired.com
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο

Αυτή τη χρονιά οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια για τα οποία βρέθηκαν πειραματικά στοιχεία ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση και επισκευή του εγκεφάλου τους. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι όταν τα ποντίκια κοιμούνται, τα κανάλια μεταξύ των νευρώνων στους εγκεφάλους τους επεκτείνονται, επιτρέποντας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό να καθαρίσει κατάλοιπα, όπως πιθανότατα οι τοξίνες των ανθρώπων που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πηγές: sciencemag.org, dailymail.co.uk
Επιστήμη & Τεχνολογία

Η προέλευση των κοσμικών ακτίνων

Η Γη βομβαρδίζεται συνεχώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας που διαπερνούν το Ηλιακό Σύστημα. Οι πορείες τους όμως επηρεάζονται από τυχόν μαγνητικά πεδία που συναντούν στον δρόμο τους, οπότε είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την προέλευσή τους. Φέτος, οι αστρονόμοι έδωσαν απάντηση σε ένα ερώτημα 100 ετών: οι κοσμικές ακτίνες προέρχονται από γηρασμένα άστρα που εκρήγνυνται σε σουπερνόβα.

Πηγές: tovima.gr, wikipedia.org
Επιστήμη & Τεχνολογία

Διαφανής εγκέφαλος

Η εντυπωσιακή εικόνα δείχνει τις νευρικές ίνες που διασχίζουν τον εγκέφαλο ενός ποντικιού. Τον Απρίλιο, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ περιέγραψαν μια σειρά από χημικές θεραπείες που κάνουν τον εγκεφαλικό ιστό σχεδόν εντελώς διαφανή. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε αριθμό ετικετών φθορισμού για να επισημάνουν τους νευροδιαβιβαστές και άλλες σημαντικές χημικές ουσίες, ή όπως έχουν κάνει εδώ, εντοπίζουν τους μεγάλους λεπτούς άξονες που στέλνουν πληροφορίες από το ένα μέρος του εγκεφάλου στο άλλο.

Πηγές: wired.com, i.huffpost.com
Επιστήμη & Τεχνολογία

Βιοτεχνολογικά μέρη του σώματος

Στις 6 Ιουνίου, μια ομάδα γιατρών στο Πανεπιστήμιο Duke εμφυτεύουν επιτυχώς τα πρώτα βιοτεχνολογικά αιμοφόρα αγγεία σε έναν ζωντανό ασθενή. Αν και η βιοτεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα, η διαδικασία αυτή ήταν η πρώτη επιτυχής εμφύτευση οποιουδήποτε συνθετικού βιοτεχνολογικού μέρους του σώματος. Εμφυτευμένο σε έναν ασθενή που πάσχει από τα ακραία στάδια της νεφρικής νόσου, η φλέβα είχε συντεθεί από ανθρώπινα κύτταρα άλλου ασθενούς τα οποία στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σταδιακά. Για να αποφευχθoύν τυχόν αντισώματα στον ασθενή από την "επίθεση" του ξένου μέλους, οι ιδιότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επίθεση αυτή απομακρύνθηκαν. Η φλέβα πέρασε με καλύτερο ποσοστό τις δοκιμές από τις συνθετικές ή τις φλέβες των ζώων που βασίζονται σε εμφυτεύματα, επειδή δεν είναι επιρρεπείς σε σχηματισμό θρόμβων και δεν θέτουν κίνδυνο λοίμωξης κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Πηγές: listverse.com, interactive-biology.com
Επιστήμη & Τεχνολογία

Οι ερευνητές ανιχνεύουν νετρίνα από άλλο γαλαξία

Από μία γεώτρηση βάθους 1,5 μίλια στον παγετώνα της Ανταρκτικής, οι φυσικοί εργάστηκαν στο Αστεροσκοπείο του IceCube στο Νότιο Πόλο το οποίο φέτος εγκλώβισε 28 νετρίνα. Αυτά τα μυστηριώδη και εξαιρετικά ισχυρά υποατομικά σωματίδια, που μπορούν να περάσουν κατ' ευθείαν μέσω της στέρεας ύλης. Και εδώ είναι το πραγματικό επίτευγμα: τα σωματίδια πιθανόν να προήλθαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα - και ενδεχομένως ακόμη και το Γαλαξία μας. "Αυτή είναι μια ανακάλυψη ορόσημο", δήλωσε ο Αλεξάντερ Kusenko, ένας φυσικός Αστροσωματιδιακής του UCLA ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγές: io9.com, regmedia.co.uk
Επιστήμη & Τεχνολογία