Ένας εκτυπωτής θερμικής μεταφοράς εκτυπώνει σε μια επιφάνεια (όπως χαρτί η άλλο υλικό) με το να λιώνει μια επίστρωση μελανιού. Η επίστρωση -μετά το λιώσιμό της- παραμένει προσκολλημένη στο υλικό.   melanotainies1

 

Οι μελανοταινίες εκτυπωτών παρέχονται στη μορφή ρολών σε τρεις βασικούς τύπους:

  1. A. κεριού (wax)
  2. B. κεριού/ρητίνης (wax/resin)
  3. C. καθαρής ρητίνης (resin)

melanotainies2

 

και είναι συνήθως μαύρου χρώματος. Όταν η κεφαλή θερμαίνει την μελανοταινία το μελάνι αποσπάται από τον μεταφορέα και κολλάει στην επιφάνεια της ετικέτας. Αυτές οι τρεις κατηγορίες μελανοταινίας καλύπτουν τις βασικές ανάγκες εκτύπωσης είτε σε χαρτί είτε σε συνθετικό υλικό. Λόγω του μεγάλου εύρους ετικετών θερμικών εκτυπωτών και περιβαλλοντικών συνθηκών στις οποίες υποβάλλονται οι ετικέτες, οι κατασκευαστές μελανοταινιών έχουν δημιουργήσει πολλούς τύπους μελανιού για κάθε κατηγορία. Διαλέγοντας τον ανάλογο τύπο μελανοταινίας και σε συνδυασμό με τον κατάλληλο τύπο ετικέτας επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

  1. Οι μελανοταινίες κεριού (Wax Ribbons) χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση σε χάρτινες ετικέτες (ματ ή ημι-γυαλιστερές). Αυτές οι ετικέτες μπορούν να κρατήσουν για πολλά χρόνια, εφόσον κρατηθούν στεγνές και δεν έρθουν σε επαφή με χημικά, τα οποία μπορούν να αλλοιώσουν το μελάνι.
  2. Οι μελανοταινίες κεριού/ρητίνης (Wax/Resin) παράγουν μια πιο καθαρή εκτύπωση σε ημι-γυαλιστερές ή γυαλιστερές επιφάνειες. Η εκτύπωση είναι πιο ανθεκτική από την εκτύπωση κεριού αλλά μπορεί να αντέξει μόνο μικρές ποσότητες υγρασίας.
  3. Οι μελανοταινίες ρητίνης (Resin Ribbons) χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση σε πλαστικές ετικέτες, όπως πολυεστέρα ή πολυπροπυλενίου. Το μελάνι είναι σχεδιασμένο για να διαλύεται μερικώς στην πλαστική επιφάνεια της ετικέτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή ανθεκτικότητά της. Οι πλαστικές ετικέτες αντέχουν περισσότερο στην ηλιοφάνεια, υγρασία και στη βύθιση στο νερό. Είναι επίσης ανθεκτικές στις γρατσουνιές και στην έκθεση σε χημικά (με τη χρήση ειδικού τύπου ρητίνης).