Τα τελευταία χρόνια οι πτήσεις με drone έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη αύξηση με ολοένα και περισσότερους χρήστες να θέλουν να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο χόμπι. Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι εταιρείες που λόγω της ιδιαίτερης αγάπης του κόσμου για την φωτογράφιση με drone επιλέγουν να παρέχουν επαγγελματικές υπηρεσίες αεροφωτογράφισης και αεροβιντεοσκόπησης.

Οι εναέριες λήψεις με drone προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε κάθε χειριστή, είτε ερασιτέχνη είτε επαγγελματία. Μια εμπειρία που θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε κάποια στιγμή της ζωής σας. Στη συνέχεια θα βρείτε μερικές από τις βασικές πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε τις πτήσεις σας.

Που επιτρέπονται οι πτήσεις με drone;

Αρχικά, οι πτήσεις με drone δεν μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε μέρος και απόσταση. Βάση νομοθεσίας, απαγορεύεται οποιαδήποτε πτήση με drone σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, φυλακές, νοσοκομεία, σχολεία και πάνω από συγκεντρώσεις ατόμων. Καλό λοιπόν θα ήταν να επιλέξετε για τις πρώτες σας πτήσεις έναν ανοιχτό χώρο, χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια, όπως δέντρα, κτίρια κλπ.

Πέραν των περιορισμών στην περιοχή που θα πρέπει να πετάξετε το drone σας, υπάρχουν και εκείνοι που προβλέπουν το μέγιστο ύψος και απόσταση. Συγκεκριμένα, για έναν ερασιτέχνη χειριστή drone, το μέγιστο επιτρεπτό ύψος και απόσταση μιας πτήσης είναι τα 50 μέτρα. Εάν ενδιαφέρεστε να πετάξετε σε μεγαλύτερο ύψος, θα πρέπει να καταθέσετε σχέδιο πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να λάβετε σχετική έγκριση. Ακόμη όμως και με άδεια από την ΥΠΑ, το μέγιστο επιτρεπτό ύψος είναι τα 120 μέτρα.

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν από μία πτήση με drone;

Η πτήσεις με drone αν και φαίνονται αρκετά εύκολες, η αλήθεια είναι πως απαιτούν αρκετή εξάσκηση και εμπειρία. Καλό λοιπόν θα ήταν στα πρώτα σας βήματα να μην πετάτε το drone σε μεγάλο ύψος και απόσταση μέχρι να συνηθίσετε τον τρόπο χειρισμού του.

Ένα επίσης από τα βασικά που θα πρέπει να προσέξετε είναι η χρονική διάρκεια της κάθε πτήσης. Ανάλογα με το drone που έχετε στην κατοχή σας, η διάρκεια της πτήσης μπορεί να είναι από 5 έως 15 λεπτά. Εάν θέλετε να πετάξετε για περισσότερη ώρα θα πρέπει είτε να προμηθευτείτε επιπλέον μπαταρίες είτε ένα πιο επαγγελματικό drone με μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης.

Ένας αδικαιολόγητος φόβος που έχουν οι νέοι χειριστές drone είναι μήπως ξεμείνουν από μπαταρία και το drone τους πέσει στο έδαφος. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν σύστημα το οποίο προσγειώνει το drone στο έδαφος μόλις η στάθμη της μπαταρίας φτάσει στο ελάχιστο.

Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξετε εάν υπάρχει κόσμος στην γύρω περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να προκαλέσουμε σωματικές βλάβες ή ακόμη και υλικές ζημιές σε τρίτους. Εάν οι πτήσεις με drone που κάνετε είναι αρκετά συχνές, ίσως να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ασφαλίσετε το drone σας για αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

Γιατί να ξεκινήσετε τις πτήσεις με drone;

Οι πτήσεις με drone αποτελούν ένα εξαιρετικό χόμπι που σίγουρα θα σας προσφέρει αρκετές ώρες ευχάριστης απασχόλησης. Επιπροσθέτως, οι υπέροχες αεροφωτογραφίες και τα βίντεο που μπορείτε να τραβήξετε, ξεκλειδώνουν έναν νέο κόσμο με εκπληκτικές δυνατότητες. Εάν λοιπόν σας αρέσει η τέχνη της φωτογραφίας, δεν υπάρχει καλύτερο λόγος να δοκιμάσετε την λήψη εναέριων φωτογραφιών. Εντυπωσιακά πλάνα από μια οπτική που δεν έχετε ξανά δοκιμάσει! Ένα αποτέλεσμα που θα εντάξει στην συλλογή σας τις καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο από διάφορα σημεία, αξιοθέατα και τοπία.

Ωστόσο εάν αποκτήσετε την κατάλληλη εμπειρία η ερασιτεχνική χρήση μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί και σε επαγγελματική. Η ζήτηση για υπηρεσίες drone είναι ιδιαίτερα υψηλή την σήμερον ημέρα με ολοένα και περισσότερο κόσμο να αναζητά εναέριες φωτογραφίες για τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Σίγουρα θα έχετε δει και εσείς μια φωτογράφιση ή ένα βίντεο από γάμο ή βάπτιση. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εντυπωσιακό που ο καθένας θα ήθελε για τον εαυτό του.

Η φωτογράφιση γάμου και βάπτισης δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που ο κόσμος επιλέγει την πρόσληψη ενός επαγγελματία χειριστή drone. Η κάλυψης εκδηλώσεων (συναυλίες, αγώνες κλπ.), η φωτογράφιση ακινήτων για ευκολότερη πώληση καθώς και η διαφήμιση επιχειρήσεων με drone αποτελούν επίσης πολύ δημοφιλείς υπηρεσίες στο κοινό.