με τον Κώστα Γαβρόγλου και τον Θόδωρο Αραμπατζή
στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου


Αθήνα, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014


Mε την παρουσίαση του θέματος: «Επαναστάσεις στη Φυσική των αρχών του 20ού αιώνα» και εισηγητές τους Κώστα Γαβρόγλου και Θόδωρο Αραμπατζή, Καθηγητές του ΤμήματοςΜεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκινά την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30 η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).


Οι ομιλητές έχοντας επιμεληθεί τα δύο ενδιαφέροντα βιβλία:

  • Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης (2012) και
  • Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα (2006),
που κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, προτείνουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο πάνω στους θεωρητικούς προβληματισμούς, τα πειραματικά αποτελέσματα, και τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και την αποδοχή ρηξικέλευθων θεωριών στην Φυσική.


 

Με την βοήθεια των ομιλητών θα «μεταφερθούμε» στις αρχές του 20ού αιώνα, τότε που ανατρέπεται η ‘κλασική’ φυσική και εδραιώνονται δύο επαναστατικές θεωρίες, η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντική μηχανική. Το 1905 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει μια εργασία για την «Ηλεκτροδυναμική των Κινούμενων Σωμάτων» όπου προτείνει την αναθεώρηση των θεμελιωδών εννοιών του χώρου και του χρόνου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1915/1916, ο Αϊνστάιν επεκτείνει τη θεωρία της σχετικότητας στα φαινόμενα της βαρύτητας, αναδεικνύοντας την αλληλεξάρτηση χωροχρόνου και ύλης.


Η διαμόρφωση της κβαντικής μηχανικής ακολουθεί μια πολύ πιο σύνθετη πορεία που αρχίζει το 1900 με τη θεωρία του Μαξ Πλανκ για την ακτινοβολία του μέλανος σώματος και ολοκληρώνεται το 1925-26 με τη διατύπωση μιας πιθανοκρατικής θεωρίας για τον μικρόκοσμο από τους Βέρνερ Χάιζενμπεργκ και Έρβιν Σρέντιγκερ.


Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).


Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr


Διασταυρώσεις:


Η ιστορία και η φιλοσοφία συναντούν –για δεύτερη χρονιά- την επιστήμη και την τεχνολογία στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου


Μετά την ιδιαίτερη επιτυχία που γνώρισαν την περσινή χρονιά οι «Διασταυρώσεις» ξεκινούν για δεύτερη χρονιά!


Η ιστορία και η φιλοσοφία διασταυρώνονται με την τεχνολογία και τις επιστήμες στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, προκειμένου να θέσουν ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο γοητευτικά και επίκαιρα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου ο κριτικός στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση, η οποία ορίζεται όλο και περισσότερο από την «ορμή» των τεχνολογικών καινοτομιών και την εξουσία του επιστημονικού λόγου, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος.


Οι «Διασταυρώσεις» αποτελούν μία σειρά συναντήσεων, που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, το οποίο θα αποτελεί ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο.


Οι εισηγητές, άνθρωποι που ασχολούνται με την πανεπιστημιακή διδασκαλία της ιστορίας και της φιλοσοφίας των επιστημών, θα παρουσιάζουν τις νέες τάσεις στον δημόσιο λόγο περί επιστήμης και τεχνολογίας, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά ενός ή περισσοτέρων σχετικών βιβλίων.


Η Βιβλιοθήκη παράλληλα με τις διαλέξεις θα οργανώνει μια μικρή, σχετική με τα θέματα έκθεση βιβλίων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται οι παριστάμενοι μετά το πέρας της κάθε εκδήλωσης.” 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ο Θόδωρος Αραμπατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Princeton, ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος του Dibner Institute for the History of Science and Technology στο ΜΙΤ, επισκέπτης ερευνητής στο Max Planck Institute for the History of Science, και επισκέπτης καθηγητής στην École des hautes études en sciences sociales (ΕΗΕSS) και στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: RepresentingElectrons: ABiographicalApproachtoTheoreticalEntities (University of Chicago Press, 2006) και συν-επιμελητής των τόμων: Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα: Ιστορικές μελέτες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005) Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης: Η πολιτισμική ιστορία της Κβαντικής Θεωρίας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012) KuhnsTheStructureofScientificRevolutionsRevisited (Routledge, 2012). Συνδιευθύνει το διεθνές περιοδικό Metascience.Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε θεωρητική φυσική στο πανεπιστήμιο του Lancaster και πήρε το διδακτορικό του από το ImperialCollege του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο StateUniversityofNewYork και επισκέπτης καθηγητής στο ImperialCollege, στο HarvardUniversity, στο BostonUniversity, στο CambridgeUniversity και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Istanbul. Επίσης, υπήρξεερευνητικόςεταίροςστοChemical Heritage FoundationστηνPennsylvaniaτωνΗνωμένωνΠολιτειώνκαιστοDibner Institute for the History of Science and Technology στοMIT. ΕίναισυγγραφέαςτωνβιβλίωνFritz London: A Scientific Biography (Cambridge University Press, 2005), Neither Physics Nor Chemistry: A History of Quantum Chemistry (μετηνAna Simões, MIT Press, 2011)καιεπιμελητήςτουσυλλογικούτόμουHistory of Artificial Cold, Scientific, Technological and Cultural Issues (Springer, 2013). Με τον Θόδωρο Αραμπατζή έχουν επιμεληθεί τους τόμους Ο Αϊνστάιν και η σχετικότητα: Ιστορικές μελέτες (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2005) Η κρίση στη Φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης: Η πολιτισμική ιστορία της Κβαντικής Θεωρίας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012).


 


Γραφείο Τύπου


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ


Εύη Γαρδίκη, e-mail: gardiki@eugenfound.edu.gr