Θαλασσοπούλια «οπλισμένα» με αισθητήρες για επιτήρηση θαλάσσιων εκτάσεων, εναντίον της παράνομης αλιείαςΕπιστήμονες του Centre d’études biologiques de Chizé (CNRS/La Rochelle Université) χρησιμοποιούν άλμπατρος- τα γνωστά εντυπωσιακά θαλασσοπούλια με το μεγάλο άνοιγμα φτερών- εξοπλισμένα με αισθητήρες για τον εντοπισμό αλιευτικών που δεν διαθέτουν συστήματα αυτόματης ταυτοποίησης (AIS- automatic identification system) στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Με 170 άλμπατρος εξοπλισμένα με «loggers» για διάστημα έξι μηνών, το πρόγραμμα Ocean Sentinel ήταν σε θέση να επιτηρούν πάνω από 47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότιο Ινδικό, παρέχοντας τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παράνομων αλιευτικών που επιχειρούν στην περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε, πάνω από το 1/3 των σκαφών που εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν.

Η τεχνολογία αυτή είναι ήδη σε φάση δοκιμών σε Νέα Ζηλανδία και Χαβάη και θα μπορούσε να προσαρμοστεί και για χρήση με άλλα θαλάσσια πλάσματα- όπως καρχαρίες και θαλάσσιες χελώνες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο