Τεχνητή «γλώσσα» για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτώνΜια τεχνητή «γλώσσα» η οποία μπορεί να αντιλαμβάνεται τις διαφορές στο ουΐσκι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εμπορίου ποτών «μαϊμού», σύμφωνα με ερευνητές.

Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nanoscale της Royal Society of Chemistry, Σκωτσέζοι μηχανικοί του University of Glasgow περιγράφουν πώς δημιούργησαν τη συσκευή, η οποία εκμεταλλεύεται τις οπτικές ιδιότητες του χρυσού και του αλουμινίου για τους σκοπούς της.

Φύλλα των δύο μετάλλων, τοποθετημένα σε ειδική διαρρύθμιση, λειτουργούν ως «γευστικοί κάλυκες» της τεχνητής «γλώσσας». Οι ερευνητές έριξαν δείγματα ουΐσκι σε αυτούς- οι οποίοι είνια περίπου 500 φορές μικρότεροι από τους αντίστοιχους ανθρώπινους- και παρατήρησαν πώς απορροφούσαν το φως ενώ ήταν βυθισμένοι στο αλκοόλ.

Η στατιστική ανάλυση των πολύ ανεπαίσθητων αυτών διαφορών στην απορρόφηση του φωτός επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίζουν διαφορετικά είδη ουΐσκι- για την ακρίβεια, η «γλώσσα» ήταν σε θέση να αντιλαμβάνεται τις διαφορές μεταξύ των ποτών με ακρίβεια άνω του 99%. Ακόμη, ήταν σε θέση να διακρίνει τις διαφορές μεταξύ του ίδιου ουΐσκι από διαφορετικά βαρέλια και διαφορετικών ηλικιών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο