surgery640


Νωρίτερα μέσα στο έτος, ένας Ιταλός χειρουργός ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού στον κόσμο. Παρά τα εμπόδια, ένα ανθρώπινο κεφάλι ίσως να μπορέσει πραγματικά να συνδεθεί πάνω στο σώμα ενός άλλου ατόμου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή την εβδομάδα, ένας δότης εισήχθη, αλλά σύμφωνα με τουλάχιστον έναν εμπειρογνώμονα, αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κάτι που ίσως είναι «χειρότερο και από τον θάνατο».

Ξεκίνησε το 2013, όταν ο Sergio Canavero ειδικός σε θέματα νευροδιαμόρφωσης από το Τορίνο, πρότεινε την ιδέα της χρησιμοποίησης χειρουργικής επέμβασης για να επεκτείνει τις ζωές των ανθρώπων όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως εκφυλισμένους μυς και νεύρα ή καρκίνο σε τελικά στάδια, όπως αναφέρει το New Scientist. Ο Canavero συνόψισε τη διαδικασία των 36 ωρών που σχεδιάζει να ακολουθήσει, στη συνάντηση της Διεθνούς Χειρουργικής Νευρολογίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει το έργο στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και Ορθοπεδικών Χειρουργών που θα γίνει στο Μέριλαντ φέτος τον Ιούνιο, ενώ θα χρειαστεί προσωπικό με περίπου 150 γιατρούς και νοσηλευτές.

Είναι πραγματικά δυνατό να ενωθούν οι δύο νωτιαίοι μυελοί και να σταματήσει το σώμα του αποδέκτη από την απόρριψη του νέου κεφαλιού; Τελευταίες προσπάθειες σε σκύλους και πιθήκους οδήγησαν τα ζώα να ζουν για λίγες μέρες, παρόλο που μια πιο πρόσφατη μεταμόσχευση κεφαλής σε ποντίκια έδειξε ότι ήταν ουσιαστικά δυνατό. "Νομίζω ότι είμαστε τώρα σε ένα σημείο, όπου με τις τεχνικές πτυχές που υπάρχουν να είναι όλα εφικτά," λέει ο Canavero.

Μετά την ψύξη του σώματος του δότη και της κεφαλής του παραλήπτη, ο ιστός του λαιμού τεμαχίζεται, τα αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με τους σωλήνες, και το νωτιαίο μυελό είναι καθαρά κομμένα, εξηγεί το New Scientist. Με τη νέα κεφαλή στο σώμα, τα άκρα του νωτιαίου μυελού συνδέονται χρησιμοποιώντας μια χημική ουσία που παράγει λίπος στις κυτταρικές μεμβράνες ώστε να συνδεθούν. Οι μυς και τα αιμοφόρα αγγεία θα συρραφούν και ο ασθενής θα πρέπει να διατηρείται σε κωματώδη κατάσταση έως τα ηλεκτρόδια να διεγείρουν το νωτιαίο μυελό.

Αυτή την εβδομάδα, υπήρξε ένας εθελοντής που ανταποκρίθηκε. Ο 30 χρόνος Valery Spiridonov, από τη Ρωσία, ο οποίος πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή που ονομάζεται Werdnig-Hoffman μια ασθένεια που προκαλεί μυϊκή ατροφία. Θέλει να έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα καινούργιο σώμα, πριν πεθάνει. "Είμαι φοβισμένος; Ναι, φυσικά είμαι. Αλλά δεν είναι μόνο πολύ τρομακτικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον ταυτόχρονα" λέει ο Spiridonov στην Daily Mail. "Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν έχω πραγματικά πολλές επιλογές ... Αν δεν προσπαθήσουμε αυτή την ευκαιρία, η μοίρα μου θα είναι πολύ χειρότερη. Κάθε έτος που περνά η κατάσταση μου όλο και χειροτερεύει."

Όμως, σύμφωνα με τον Hunt Batjer της Αμερικανικής Ένωσης για την Νευρολογική Χειρουργική, ακόμη κι αν οι αεραγωγοί, η σπονδυλική στήλη, καθώς και οι κύριες φλέβες και αρτηρίες καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν , ο νωτιαίος μυελός θα είναι το πραγματικό πρόβλημα. "Δεν θα το ευχόμουν αυτό σε κανένα" λέει στο CNN ο Batjer." Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να το κάνει, για μένα, υπάρχουν πολλά πράγματα χειρότερα από το θάνατο." Για αρχή, ο ασθενής μπορεί να μην είναι σε θέση να κινηθεί ή να αναπνεύσει. Και ο Arthur Caplan του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σκέφτεται πως ο Canavero είναι τρελός. "Το σώμα του θα καταλήξει να κατακλυσθεί με διαφορετικές διαδρομές και χημικά στοιχεία από ό,τι έχουν συνηθίσει με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα", λέει στο CNN. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα των φαρμακευτικών ουσιών κατά της απόρριψης θα δηλητηριάσουν το σώμα, και ποιος ξέρει αν η παραλήπτες θα αποκτήσουν πλήρως τη λειτουργία των νέων τμημάτων τους. "Δεν είναι σαν να ξεβιδώνετε το κεφάλι και να τοποθετείτε σε κάποιο άλλο σώμα" ο Caplan, προσθέτει. Παρόλο που ο Canavero επιμένει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.