ΟΗΕ: Το Ελ Νίνιο απειλή την Αφρική με λιμόΤο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίζει να εξελίσσεται στον Ειρηνικό, ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων 50 ετών, έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένη ξηρασία ...

στη νότια Αφρική η οποία θα έχει «καταστροφικές» επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, προειδοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Στη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι, τη Ζάμπια, τη Νότιο Αφρική, τη Μοζαμβίκη, τη Μποτσουάνα αλλά και το νησί της Μαδαγασκάρης, η φετινή εποχή των βροχών ήταν η πιο ξηρή των τελευταίων 35 ετών.

«Η δριμεία ξηρασία [...] έχει επεκταθεί και ισχυροποιηθεί από τα πρώτα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου 2015-2016, τροφοδοτούμενη από ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια Ελ Νίνιο των τελευταίων 50 ετών» αναφέρει η διεθνής υπηρεσία με έδρα τη Ρώμη.

Το Ελ Νίνιο ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και ξηρασία στην Αυστραλίας και τη Νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ άλλων.

Το τρέχον Ελ Νίνιο απειλεί να φέρει «καταστροφικές επιπτώσεις στις σοδειές και τη διατροφική ασφάλεια» προειδοποιεί ο FAO.

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο