Ιός του Δυτικού Νείλου: Η ταυτότητα του εισβολέαΚανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς το ανθρώπινο είδος πρωτοσυναντήθηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει με όλους τους ιούς είναι ότι για εμάς η ιστορία τους ξεκινά όταν τους ανιχνεύουμε για πρώτη φορά. Μετά την πρώτη ανίχνευση, ξεκινά μια μακρά ερευνητική περίοδος γνωριμίας των ιδιαιτεροτήτων κάθε ιού στο εργαστήριο και βεβαίως, κάθε φορά που υπάρχουν εξάρσεις του, παρακολούθησής του στο πεδίο.

Ετσι λοιπόν και η ιστορία του ιού του Δυτικού Νείλου ξεκινά το 1937 στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης για τον κίτρινο πυρετό στη Βόρεια Ουγκάντα. Εμβολιασμός ποντικών με ορό ενός από τους ασθενείς οδηγεί στην απομόνωση ενός φλαβοϊού παρόμοιου με άλλους που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Με άλλα λόγια, ο ασθενής ο οποίος εμφανίζει μόνο πυρετό, δεν πάσχει από κίτρινο πυρετό, αλλά έχει προσβληθεί από έναν άγνωστο μέχρι τότε ιό.

Οι επιστήμονες βαφτίζουν τον νέο ιό «ιό του Δυτικού Νείλου» και δεν έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν την επιδημιολογία και οικολογία του παρά στις αρχές της δεκαετίας του ‘50. Για την ακρίβεια, το 1951 ξεσπά μια επιδημία του ιού σε μια μικρή πόλη έξω από τη Χάιφα, στο Ισραήλ. Από τους 303 κατοίκους προσβάλλονται οι 123, στην πλειονότητά τους παιδιά. Θάνατοι δεν σημειώνονται, ενώ καταγράφονται τα συμπτώματα της νόσου, κυρίως πυρετός και πονοκέφαλος, αλλά και μυϊκός και κοιλιακός πόνος, ανορεξία, εξανθήματα και πολύ σπανιότερα, έμετοι, λεμφαδενοπάθεια, διάρροιες.

 

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο