search_for_intelligent_alien_life


Στο Γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 100-400 δισεκατομμύρια αστέρια και με χιλιάδες περισσότερους πλανήτες γύρω από αυτά τα αστέρια, πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι ευφυείς εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν εκεί έξω και φυσικά, προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει ίχνος απόδειξης από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε που θα επιβεβαιώσει τις υποψίες μας.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες μπορούν όντως να κρύβουν κάτι που τα τηλεσκόπια δεν μπόρεσαν να δουν.

Σήμερα, όμως, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο McMaster του Οντάριο ανακοίνωσαν μια νέα στρατηγική προσέγγιση που μπορεί να περιορίσει κατά πολύ το κυνήγι στην εύρεση για εξωγήινη ζωή.

"Το βασικό σημείο αυτής της στρατηγικής είναι ότι περιορίζουμε την περιοχή αναζήτησης σε ένα πολύ μικρό τμήμα του ουρανού", δήλωσε στο δελτίο τύπου ο René Heller, αστροφυσικός του Ινστιτούτου Max Planck.

 

Ένα σκιώδες ίχνος

Όταν Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, το φως που χαμηλώνει, ακτινοβολεί μακριά και προσκρούει σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι ενός αστεριού.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διέλευση και είναι παρόμοιο με το να στέλναμε τη σκιά μας έξω στο σύμπαν και εκείνη να λειτουργούσε σαν ένας φάρος.

Τώρα, αν σκιαγραφήσουμε τη σκιά διέλευσης της Γης σε ολόκληρο τον ουρανό κατά τη διάρκεια ενός έτους, θα εντοπίσουμε τη ζώνη διέλευσης της.

transit_zone

Αυτή η λεπτή λωρίδα - περίπου το 0,2% του μεγέθους του συνόλου του νυχτερινού ουρανού – είναι αυτό όπου ο Heller και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι πρέπει να εξετάσουνε και να ακούσουνε.

Ο λόγος είναι ότι οι διελεύσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους στο να βρούμε εξωπλανήτες και σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπει επίσης στους αστρονόμους να δοκιμάσουν το φως που περνάει μέσα από μια μακρινή ατμόσφαιρα.

Για παράδειγμα, οι αστρονόμοι μελέτησαν έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος του Ποσειδώνα περίπου 120 έτη φωτός μακριά από τη Γη και ανιχνεύσαν υδρατμούς.

 

Πως θα βρεθεί η νέα Γη

Αν οι εξωγήινοι πράγματι ψάχνουν για μας – όπως εμείς για αυτούς - από όπου και αν είναι, πιθανώς προσπαθούν να εντοπίσουν ένα πολύ αμυδρό σώμα διέλευσης (όπως η Γη) που θα αναλύσουν τη υπάρχει στην ατμόσφαιρά του. Αν οι ενδείξεις τους είναι αρκετα καλές, ίσως έβρισκαν νερό, διοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου, καθώς και αέρια όπως το οξυγόνο και το μεθάνιο, που είναι ισχυρά σημάδια της βιολογικής ζωής.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, αντί να σαρώσουν ολόκληρο τον ουρανό, οι αστρονόμοι θα πρέπει να δώσουν μόνο έμφαση σε αυτό το στενό εύρος, το οποίο είναι περίπου το ένα τέταρτο της διαμέτρου του ήλιου, ή αν θέλετε, δύο χιλιοστά σε σχέση με ολόκληρο τον ουρανό.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, αυτό περιορίζει τον αριθμό των αστεριών που θα παρακολουθήσουν οι επιστήμονες σε περίπου 100.000 αστέρια (αντί των δισεκατομμυρίων).

«Μπορούν να έχουν ανιχνεύσει ήδη την ατμόσφαιρα μας και να ψάχνουν τρόπο να επικοινωνούν με εμάς", δήλωσε ο Heller.

exoplanets_esa_plato

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος , σχεδιάζει να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο με ονομασία PLATO (Planetary Transits and Oscillation of stars) το 2024, που θα αναζητήσει και θα μελετήσει πλανήτες στο μέγεθος της Γης σε μακρινά ηλιακά συστήματα (όπως και κάθε σεισμική δραστηριότητα την οποία μπορεί να έχουν).

"Ο PLATO ίσως μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και τις διελεύσεις των εξωπλανητών, του οποίου οι κάτοικοι μπορεί είναι σε θέση να δουν για παράδειγμα τη Γη να διέρχεται από τον ηλιακό τους σύστημα". Τέλος ο Heller, δήλωσε στο δελτίο τύπου. "Μια τέτοια ευκαιρία θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να μελετήσουμε πολλούς πλανήτες με τη μέθοδο της διέλευσης."