Ερευνητική ομάδα τροποποίησε ανθρώπινα έμβρυα ώστε να είναι ανθεκτικά στον HIVΕρευνητές στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν -με περιορισμένη επιτυχία πάντως- στη τροποποίηση γονιδίων ανθρωπίνων εμβρύων. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, πάλι από κινέζους επιστήμονες.
Η πρώτη φορά, η οποία είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο, ήταν πέρυσι τον Απρίλιο και αποσκοπούσε στην τροποποίηση ενός γονιδίου που προκαλούσε μια ασθένεια του αίματος. Αυτή τη φορά, η γενετική τροποποίηση είχε ως στόχο να αποκτήσει ο άνθρωπος αντίσταση στον ιό HIV του AIDS.

Η νέα τροποποίηση, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Γιονγκ Φαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γουανγκτζού, έγινε με την ισχυρή μέθοδο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 και τα έμβρυα καταστράφηκαν μετά από τρεις μέρες. Τα γονιμοποιημένα ωάρια είχαν ληφθεί από κλινικές και θεωρούνταν ακατάλληλα για εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή περιείχαν έξτρα χρωμοσώματα. Αντί να καταστραφούν αμέσως, χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά από τους επιστήμονες για τη γενετική τροποποίηση.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο