Ερευνητές του τμήματος ανάφλεξης του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore (NIF), πέτυχαν την ισχυρότερη ριπή λέιζερ που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. 192 ακτίνες μέγιστης ισχύος 500 τρισεκατομμυρίων βατ (TW) και 1.85 megajoules (MJ) υπεριώδους φωτός σε έναν στόχο διαμέτρου μόλις 2 χιλιοστών.Το NIF χρηματοδοτείται από την Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), μια ημιαυτόνομη υπηρεσία εντός του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της εφαρμογής της πυρηνικής επιστήμης. Όμως, παρόλο που τα οφέλη ενός τόσο ισχυρού λέιζερ για την εθνική ασφάλεια είναι σαφή, το NIF παρέχει εξίσου μοναδικές ευκαιρίες για επιστημονική έρευνα και σε άλλα πεδία.

Ο εξοπλισμός στο NIF, επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετούν της καταστάσεις της ύλης σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές στα κέντρα των πλανητών, των αστεριών και άλλων ουράνιων σωμάτων. Πέραν τούτου όμως, οι ερευνητές εργάζονται για την επίτευξη καθαρής και βιώσιμης ενέργειας σύντηξης. Ο στόχος είναι η ανάφλεξη -στο εργαστήριο- του υδρογόνου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο σύντηξης παράγοντας έτσι περισσότερη ενέργεια.

«Για τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο που ,όπως εμείς, ασχολούνται ενεργά με τα θεμελιώδη θέματα της επιστήμης, είναι ένα αξιοσημείωτο και συναρπαστικό επίτευγμα», δήλωσε ο Δρ Richard Petrasso, επικεφαλής της έρευνας της υψηλής πυκνότητας ενέργειας φυσικής στο MIT.

Το NIF ξεπέρασε το 1MJ λειτουργίας για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2009. Έκτοτε αυξάνει την παραγωγή ενέργειας κατά 1 kilojoule την ημέρα. Το εργαστήριο λειτουργεί επί του παρόντος 24 ώρες την ημέρα, με περίπου 1.85 megajoules ενέργειας. Σχεδόν 100 φορές περισσότερο από ότι μπορεί να παράγει τακτικά οποιοδήποτε άλλο λέιζερ.

Αυτή η ριπή λέιζερ είναι το αποκορύφωμα 15 ετών εργασίας από τους ερευνητές του NIF. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό άλλων εγκαταστάσεων γιγαντιαίων λέιζερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα.

 

Πηγή: http://www.popsci.com