Στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά από αφυδάτωση. Συνήθως δεν υπάρχει αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό για την παρακολούθηση της ποσότητας του υγρού που χορηγείται ενδοφλέβεια σε ασθενείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά περιπτώσεις υπερβολικής ενυδάτωσης.Προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι αυτού του τομέα της υγείας, σπουδαστές του Πανεπιστημίου Rice ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο σύστημα ενδοφλέβειας θεραπείας το οποίο προσθέτει ένα στοιχείο αυτοματισμού στη διαδικασία. Το σύστημα αυτό, μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα την παροχή του υγρού και να τη σταματήσει στο σωστό σημείο. Είναι επίσης αρκετά εύκολο στη λειτουργία και εξαιρετικά ανθεκτικό.

Η συσκευή αυτή καθαυτή θυμίζει ζυγαριά. Η σακούλα του υγρού στερεώνεται στο άκρο ενός βραχίονα, ενώ στο άλλο άκρο τοποθετείται ένα αντίβαρο. Ένας γιατρός μπορεί να μετακινήσει το αντίβαρο από τη θέση ισορροπίας προς το μέρος της σακούλας, κατά έναν αριθμό εγκοπών, προκαλώντας έτσι τη μετατόπιση του βραχίονα. Κάθε εγκοπή ισοδυναμεί με 50 ml φαρμάκου. Όταν χορηγηθεί η επιθυμητή ποσότητα φαρμάκου, αποκαθίσταται η ισορροπία και ο βραχίονας γέρνει προς το αντίβαρο. Ένας μηχανισμός σύσφιξης πιέζει το σωλήνα παροχής του φαρμάκου, διακόπτοντας την παροχή αυτόματα.

Λόγω του ότι η διαδικασία είναι αρκετά αυτοματοποιημένη, ο φόρτος εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού μειώνεται σημαντικά. Η απλότητα και η αξιοπιστία του συστήματος το καθιστά ιδανική λύση για χώρους που στερούνται τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης.

  

Πηγή: news.rice.edu